Pełne zdrowych tłuszczów śniadanie, które zasmakuje nawet najbardziej wybrednym domownikom. Awokado nie tylko jest źródłem witamin, ale także można je jeść praktycznie w każdej postaci.
Danie: Śniadanie
Osób: 1-2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Awokado myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy pestkę. Jeśli wgłębienie po pestce jest małe to lekko wydrążamy łyżeczką, aby zmieściło się w nim jajko.
Środek awokado przyprawiamy solą i pieprzem. Do każdej połówki wbijamy po 1 jajku. Dodajemy po łyżeczce masła na każde jajko. Układamy awokado w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 13-15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy płatkami chilli. Można podać z ulubionym pieczywem, pietruszką czy pomidorem.
Dodaj komentarz