Jajko zapiekane w awokado

Pełne zdrowych tłuszczów śniadanie, które zasmakuje nawet najbardziej wybrednym domownikom. Awokado nie tylko jest źródłem witamin, ale także można je jeść praktycznie w każdej postaci.

Danie: Śniadanie

Osób: 1-2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 1-2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 dojrzałe awokado
  • - 2 jajka
  • - 1/3 łyżeczki soli
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu
  • - 2 łyżeczki masła Łaciate
  • - 1/3 łyżeczki chilli w płatkach

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Awokado myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy pestkę. Jeśli wgłębienie po pestce jest małe to lekko wydrążamy łyżeczką, aby zmieściło się w nim jajko.



Krok 2

Środek awokado przyprawiamy solą i pieprzem. Do każdej połówki wbijamy po 1 jajku. Dodajemy po łyżeczce masła na każde jajko. Układamy awokado w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 3

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 13-15 minut.



Krok 4 

Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy płatkami chilli. Można podać z ulubionym pieczywem, pietruszką czy pomidorem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.