ciasto z makiem

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • mąka 1i 1/2 szkl
  • mak 1 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • jajka 6 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • tłuszcz do posmarowania blaszki
  • Masa kawowa:
  • cukier 1/2 szkl
  • masło Łaciate 20 dag
  • żółtko 1 szt,
  • kawa rozpuszczalna
  • 1 łyżka dzem np . truskawkowy
  • polewa czekoladowa
  • rodzynki

Przygotowanie

Krok 1

Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać. Mak sparzyć, wysuszyć, zemleć, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem blaszki. Piec w temp. 170 C przez ok 30 minut.



Krok 2

Masa kawowa: margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, ucierając. Kawę zaparzyć w 50 ml wody, ostudzić i wlewać do masy, ubijając. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą i posmarować dżemem. Dowolnie udekorować. np polewą czekoladową i rodzynkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.