Kanapka z focacci z pesto, mozzarellą, pomidorem i rukolą

Kanapka z focacci z pesto, mozzarellą, pomidorem i rukolą to propozycja śniadaniowa w stylu włoskim. Pieczywo można upiec dzień wcześniej, co rano skróci czas przygotowania do kilku minut. W tym przepisie wykorzystujemy jedynie połowę upieczonej focacci - resztę można wykorzystać do innych kanapek lub podać na przykład do zupy albo sałatki.

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Focaccia:

  • - 700 g mąki pszennej,
  • - 450 ml letniej wody + 2 łyżki,
  • - 100 ml oliwy z oliwek + 2 łyżki,
  • - 7 g drożdży instant,
  • - 2 łyżeczki soli,
  • - 1 łyżeczka suszonej bazylii

Dodatkowo:

  • - 250 g Mozzarelli Mlekpol w kostce,
  • - 4 łyżki zielonego pesto,
  • - 2 dojrzałe pomidory lub garść pomidorków koktajlowych,
  • - 50 g rukoli

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, 450 ml letniej wody, 100 ml oliwy z oliwek, drożdże i sól umieścić w misce. Za pomocą miksera z mieszadłami wyrabiać ciasto około 5 minut.



Krok 2

Czystą miskę wysmarować oliwą z oliwek, przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 godzina).



Krok 3

Po upływie wyznaczonego czasu, natłuszczonymi dłońmi przełożyć ciasto do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 30x40 cm. Opuszkami palców zrobić w cieście wgłębienia. 2 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z 2 łyżkami wody i polać ciasto. Posypać suszoną bazylią. Odstawić do podrośnięcia na 30 minut.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 225°C.



Krok 5

Focaccię wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut. Następnie wyjąć i przestudzić.



Krok 6

Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Jeśli używamy pomidorków koktajlowych, przekroić je na pół.



Krok 7

Focaccię przeciąć na pół i tę połowę podzielić na 4 części. Każdą część przekroić na pół, z jednej strony posmarować pesto, ułożyć mozzarellę, pomidora. Całość posypać rukolą i przykryć drugą kromką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.