Kanapka z focacci z pesto, mozzarellą, pomidorem i rukolą to propozycja śniadaniowa w stylu włoskim. Pieczywo można upiec dzień wcześniej, co rano skróci czas przygotowania do kilku minut. W tym przepisie wykorzystujemy jedynie połowę upieczonej focacci - resztę można wykorzystać do innych kanapek lub podać na przykład do zupy albo sałatki.
Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Orzechy
Wegetariańskie
Mąkę, 450 ml letniej wody, 100 ml oliwy z oliwek, drożdże i sól umieścić w misce. Za pomocą miksera z mieszadłami wyrabiać ciasto około 5 minut.
Czystą miskę wysmarować oliwą z oliwek, przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około 1 godzina).
Po upływie wyznaczonego czasu, natłuszczonymi dłońmi przełożyć ciasto do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 30x40 cm. Opuszkami palców zrobić w cieście wgłębienia. 2 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z 2 łyżkami wody i polać ciasto. Posypać suszoną bazylią. Odstawić do podrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 225°C.
Focaccię wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut. Następnie wyjąć i przestudzić.
Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Jeśli używamy pomidorków koktajlowych, przekroić je na pół.
Focaccię przeciąć na pół i tę połowę podzielić na 4 części. Każdą część przekroić na pół, z jednej strony posmarować pesto, ułożyć mozzarellę, pomidora. Całość posypać rukolą i przykryć drugą kromką.
Dodaj komentarz