Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito, całość wymieszać delikatnie łopatką. Biszkopt piec przez 40-45 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt przekroić na pół następnego dnia.
Odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z jajkami oraz mąką. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko mieszając wlać masę jajeczno- mleczno z mąką i zagotować. Następnie dodać połamana czekoladę i mieszać tak długo, aż się dobrze rozpuści i połączy z masą. Wystudzić. Po wystudzeniu rozetrzeć margarynę i wymieszać z zimną masą. Zimną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Zmiksować z cukrem i fixem do połączenia składników.
Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy posmarować połową powideł.
Banany obrać ze skóry, pokroić na plastry i wyłożyć na warstwę powideł.
Biszkopt przełożyć połową masy budyniowej. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, a na nią zetrzeć czekoladę. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
ania
Opublikowany: 2018-01-11 19:05:00
Pycha.
Odpowiedz