Małpi kołacz z bananami

Autor:

Monika Och

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ⅓ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • ½ l mleka
  • 2 jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • Tabliczka gorzkiej czekolady
  • 20 dkg masła Łaciate

Dodatkowo:

  • Powidła śliwkowe
  • 4 banany
  • 500 ml śmietanki 30% Łaciata
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Śmietan fix

Przygotowanie

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito, całość wymieszać delikatnie łopatką. Biszkopt piec przez 40-45 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt przekroić na pół następnego dnia.



Krem

Odlać ½ szklanki mleka i wymieszać z jajkami oraz mąką. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko mieszając wlać masę jajeczno- mleczno z mąką i zagotować. Następnie dodać połamana czekoladę i mieszać tak długo, aż się dobrze rozpuści i połączy z masą. Wystudzić. Po wystudzeniu rozetrzeć margarynę i wymieszać z zimną masą. Zimną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Zmiksować z cukrem i fixem do połączenia składników.




Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy posmarować połową powideł.




Banany obrać ze skóry, pokroić na plastry i wyłożyć na warstwę powideł.




Biszkopt przełożyć połową masy budyniowej. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, a na nią zetrzeć czekoladę. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

ania

Opublikowany: 2018-01-11 19:05:00

Pycha.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.