Kanapka z ricottą, bananem i sosem karmelowym

Kanapka w wersji słodkiej idealnie sprawdzi się w weekendowy poranek. Dodatkowo domowy karmel w połączeniu z ricottą smakuje rewelacyjnie.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 kromki chleba
  • - 1 banan
  • - sera ricotta do smarowania
  • - 100 g cukru
  • - 50 g masła
  • - 100 ml Śmietanki Łaciatej 36%

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy karmel. Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy na większym ogniu przez parę minut, aż cukier się rozpuści. Musi stać się brązowy. Zmniejszamy wtedy ogień i dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy śmietankę Łaciatą i zdejmujemy z gazu. Mieszamy, aż masa będzie jednolita.



Krok 2

Kromki pieczywa opiekamy w tosterze lub na patelni.



Krok 3

Każdą kromkę smarujemy ricottą. Układamy plastry banana i polewamy sosem karmelowym. Podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.