Kiszone cytryny

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 12 cytryn
  • 6 łyżek gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki ziarenek kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 12 goździków
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Z połowy cytryn wyciskamy sok. Pozostałe cytryny sparzamy i dokładnie myjemy, osuszamy. Cytryny głęboko nacinamy. W nacięcie wkładamy goździk i sól. Wyparzamy dwa duże słoiki, dokładnie wysuszamy.



Krok 2

Do każdego słoika wkładamy 6 cytryn, przyprawy i zalewamy letnią, przegotowaną wodą (ma zakryć cytryny). Na wierzch dodajemy odrobinę oliwy. Słoiki szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciemne i zimne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie można serwować jako dodatek do sałatek, mięs, kasz. Przechowywać do roku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.