Kolorowe ciasto z serem

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła Łaciate
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka gęstej śmietany Łaciata 30%

Masa serowa:

  • 70 dag sera z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek purée z dyni
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki mieszanki keksowej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Mus z jabłek:

  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretki agrestowej

Pianka ze śmietanki:

  • 1,5 szkl. śmietanki Łaciata 30%
  • 40 dag serka mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

  • 250 ml powideł śliwkowych
  • Kakao słodkie do posypania

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier puder i masło, posiekać, wlać płynny miód, śmietanę i żółtka, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm. Nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.

Krok 2
Żółtka, masło i cukier puder, cukier waniliowy utrzeć do białości, dodać ser, budyń i purée z dyni.

Krok 3
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać bakalie oprószone mąką, delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o takiej samej wielkości jak upieczone ciasto. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.

Mus z jabłek:
Obrane jabłka, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody, przykryć i rozgotować. Do gorących wsypać obie galaretki i bardzo dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosłodzić ).


Upieczony, zimny blat ciasta posmarować powidełkami. Następnie przykryć blatem serowym. Na placek serowy wyłożyć tężejący mus z jabłek, włożyć do lodówki, schłodzić.


Schłodzoną śmietankę Łaciata ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując na niskich obrotach stopniowo dodawać serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, połączyć z ubitą śmietanką i od razu wyłożyć na ciasto. Wierzch ciasta posypać słodkim kakao, schłodzić.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.