Kolorowe ciasto z serem

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Niezapominajka

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

10

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze
Wegetariańskie

Składniki

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

15 dag masła Łaciate

0,5 szkl. cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżka gęstej śmietany Łaciata 30%

Masa serowa:

70 dag sera z wiaderka

6 jajek

1 budyń śmietankowy

2 łyżki cukru waniliowego

10 dag masła Łaciate

1 szklanka cukru

5 łyżek purée z dyni

2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

2-3 łyżki rodzynek

2-3 łyżki mieszanki keksowej

1 łyżka mąki pszennej

Mus z jabłek:

1 kg jabłek

2 opakowania galaretki agrestowej

Pianka ze śmietanki:

1,5 szkl. śmietanki Łaciata 30%

40 dag serka mascarpone

0,5 szklanki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:

250 ml powideł śliwkowych

Kakao słodkie do posypania

Przygotowanie

Krok 1
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier puder i masło, posiekać, wlać płynny miód, śmietanę i żółtka, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm. Nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 2
  • Żółtka, masło i cukier puder, cukier waniliowy utrzeć do białości, dodać ser, budyń i purée z dyni.
Krok 3
  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową, dodać bakalie oprószone mąką, delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o takiej samej wielkości jak upieczone ciasto. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.
Mus z jabłek:
  • Obrane jabłka, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody, przykryć i rozgotować. Do gorących wsypać obie galaretki i bardzo dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosłodzić ).
  • Upieczony, zimny blat ciasta posmarować powidełkami. Następnie przykryć blatem serowym. Na placek serowy wyłożyć tężejący mus z jabłek, włożyć do lodówki, schłodzić.
  • Schłodzoną śmietankę Łaciata ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie miksując na niskich obrotach stopniowo dodawać serek mascarpone. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać, połączyć z ubitą śmietanką i od razu wyłożyć na ciasto. Wierzch ciasta posypać słodkim kakao, schłodzić.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0