Pyszny i aromatyczny sos borowikowy ze śmietanką. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych lub do makaronu.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Borowiki oczyszczamy. Duże grzyby kroimy w ósemki mniejsze przekrawamy na pół lub zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną kostkę.
Na patelnię dajemy masło i gdy tłuszcz się rozgrzeje smażymy na nim grzyby, po 2-3 minutach dodajemy cebulkę oraz suszony lubczyk. Gdy cebulka zeszkli się dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut.
Gdy grzyby zmiękną, do sosu dodajemy śmietankę oraz śmietanę, sól, pieprz i dusimy całość na małym ogniu, aż sos się zredukuje i zagęści.
Jeśli sos jest zbyt gesty by go podgrzać, wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka. Taki sos idealnie pasuje do dań mięsnych i na bazie ziemniaków. Świetnie sprawdzi się do pieczeni.
Dodaj komentarz