Sos borowikowy ze śmietanką

Pyszny i aromatyczny sos borowikowy ze śmietanką. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych lub do makaronu.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 30 dag borowików
  • 1 nieduża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki mąki
  • ½ szklanki wody
  • 1-2 szklanki Śmietanki Łaciatej 30%
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Borowiki oczyszczamy. Duże grzyby kroimy w ósemki mniejsze przekrawamy na pół lub zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną kostkę.



Krok 2

Na patelnię wlewamy olej i gdy tłuszcz się rozgrzeje smażymy na nim grzyby, po 2-3 minutach dodajemy cebulkę. Gdy cebulka zeszkli się dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem kolejne jeszcze przez 10-15 minut.



Krok 3

Gdy grzyby zmiękną, do sosu dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz i dusimy całość na małym ogniu, aż sos się zredukuje i zagęści.



Wskazówki

Jeśli sos jest zbyt gesty by go podgrzać, wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.