Pomarańcze sparz wrzątkiem, przekrój na pół i wytnij z ich środka duże, ok. 1 cm plastry. Z pozostałych kawałków pomarańczy wyciśnij sok.
Do garnka przelej wyciśnięty sok, zagotuj i dodaj cukier. Zamieszaj i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie włóż plastry pomarańczy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W osobnym naczyniu rozpuść masło i odstaw do wystudzenia.
Przełóż do miski mąkę, cukier trzcinowy, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszaj. Do osobnego naczynia dodaj jajka, maślankę, roztopione masło oraz skórkę pomarańczową. Ponownie wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
Plastry pomarańczy odsącz z syropu i ułóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przełóż ciasto i wyrównaj z wierzchu.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz przez około 35 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepłe nakłuj je w kilku miejscach wykałaczką i oblej syropem, który pozostał z gotowania pomarańczy. Kiedy ciasto wystygnie przykryj formę talerzem, szybkim ruchem odwróć ciasto i wyjmij z formy. Smacznego!
Dodaj komentarz