Karp w kapuście

Smaczna i prosta potrawa. Zachęcająca prostotą wykonania. Niepowtarzalny smak zasmażanej kapusty w zestawieniu z rybą pozostaje na długo i dlatego chętnie sięga się po to danie kolejny raz. Łączy walory smakowe z właściwościami zdrowotnymi - dobre białko, witaminy i mikroelementy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 karp (2 kg) lub gotowe 4 płaty karpia
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

Karpia czyścimy, myjemy i kroimy na porcje. Oddzielamy mięso od dużych ości kręgosłupa i żeber. Gotowe płaty nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką.



Krok 2

Kiszoną kapustę drobno siekamy i dusimy na oleju ok. 20 minut ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. W naczyniu żaroodpornym na dno wkladamy połowę duszonej kapusty, a na nią karpia skropionego olejem. Przykrywamy pozostałą częścią kiszonej kapusty. Zamiast naczynia żaroodpornego możemy wykorzystać woreczki spożywcze do pieczenia.



Krok 4

Pieczemy w piekarniku przez ok. 35 min. Posypujemy płatkami migdałów.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.