Korzenny sernik świąteczny

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 kubeczek śmietany Łaciatej 12%,
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1,5 kg twarogu półtłustego Mazurski smak,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 300 g białej czekolady,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Ciasto

Z wszystkich składników wyrobić ciasto. Ułożyć je na blaszce. Wstępnie podpiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.



Sernik

2 żółtka utrzeć z cukrem i twarogiem. Ubić pianę z 2 białek, dodać do masy wraz z roztopioną białą czekoladą i mąką ziemniaczaną. Piec w temperaturze 180 stopni 45 minut. Sernik można posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.



Wskazówki

Można upiec 2 oddzielne placki z ciasta korzennego i warstwę serową upiec między dwoma plackami

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.