Flaki na wieprzowym wywarze

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg pokrojonych flaków wołowych
  • 30 dag mięsa wieprzowego z kością
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 3 łyżki smalcu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren angielskiego ziela
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Majeranek otarty i świeży
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Flaki dokładnie wypłukać i kilkakrotnie obgotować zmieniając wodę. Mięso wieprzowe umyć, włożyć do zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę lubczyku i gotować do miękkości.



Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, startą na tarce jarzynowej marchew i pietruszkę.



Krok 3

Miękkie mięso wyjąć z wywaru, pokroić w słupki. Do wywaru z mięsa wsypać flaki i warzywa, gotować około pół godziny.



Krok 4

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z papryką, połączyć z zupą, dodać majeranek, gałkę muszkatołową, mięso, zagotować. Doprawić do smaku, wymieszać z posiekanym świeżym majerankiem.



Wskazówki

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.