Nie ma Polaka, który nie kocha domowych, pachnących kotletów mielonych. Chrupiąca skórka, soczyste mięso w środku - aż ślinka cieknie. Kotlety mielone prrzygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Jeszcze szybciej znikają!
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Moczymy 1 bułkę i dodajemy do 700 g zmielonego mięsa. Do całości dodajemy 2 jajka i doprawiamy 2 łyżeczkami soli, i 1 łyżeczką pieprzu. Na koniec mieszamy całość z 1 łyżką ziół prowansalskich.
Dodajemy 5 liści natki pietruszki. Dolewamy do tego 1/2 szklanki wody i wyrabiamy ręką, dzięki czemu kotlety będą bardziej soczyste.
Formujemy kulki i spłaszczamy je, po czym kotlety obtaczamy w 100 g bułki tartej.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju (6 łyżek) z obydwu stron, aż do uzyskania koloru rumianego.
Dodaj komentarz