Kotlety mielone

Nie ma Polaka, który nie kocha domowych, pachnących kotletów mielonych. Chrupiąca skórka, soczyste mięso w środku - aż ślinka cieknie. Kotlety mielone prrzygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Jeszcze szybciej znikają!

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 700 g mięsa wołowego
  • - 2 jajka
  • - 1 bułka kajzerka
  • - 5 łyżek mleka
  • - ½ szklanki wody
  • - 2 łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 6 łyżek oleju do smażenia
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 5 liści natki pietruszki
  • - 100 g bułki tartej

Przygotowanie

Krok 1

Moczymy 1 bułkę i dodajemy do 700 g zmielonego mięsa. Do całości dodajemy 2 jajka i doprawiamy 2 łyżeczkami soli, i 1 łyżeczką pieprzu. Na koniec mieszamy całość z 1 łyżką ziół prowansalskich.



Krok 2

Dodajemy 5 liści natki pietruszki. Dolewamy do tego 1/2 szklanki wody i wyrabiamy ręką, dzięki czemu kotlety będą bardziej soczyste.



Krok 3

Formujemy kulki i spłaszczamy je, po czym kotlety obtaczamy w 100 g bułki tartej.



Krok 4

Podsmażamy na rozgrzanym oleju (6 łyżek) z obydwu stron, aż do uzyskania koloru rumianego.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.