Szaszłyki z kurczakiem i jabłkiem

Szaszłyki to idealna grillowa przekąska. Jest to przepis na połączenie kurczaka ze słodkim jabłkiem. Smakuje wyśmienicie i jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 50 g filetów z kurczaka
  • - 2 duże jabłka
  • - 2 łyżeczki curry
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki cynamonu
  • - 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • - płatki chili do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Jeśli nie mamy grilla elektrycznego i pieczemy w piekarniku, to nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Filet z kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki o wielkości około 2 cm. Przekładamy pokrojonego kurczaka do miseczki. Dodajemy przyprawy i mieszamy.



Krok 2

Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na 8 części. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy kawałki jabłek na mniejsze kawałki. Obsypujemy je cynamonem.



Krok 3

Na patyczki od szaszłyków (około 12 sztuk) nabijamy na przemian kawałek kurczaka i kawałek jabłka.



Krok 4

Szaszłyki pieczemy na grillu elektrycznym przez około 20-25 minut. Jeśli pieczemy w piekarniku, to pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach C. Podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.