Krewetki podane z czarnym makaronem

Dobrze przygotowane owoce morza są przepyszne. Warto umieścić je w jadłospisie. Są bogatym źródłem białka oraz aromatu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 550 g czarnego makaronu
  • 400 g krewetek
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 natka pietruszki
  • 15 liści bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek kroimy w plastry. Paprykę drobno kroimy, usuwając wcześniej nasionka. Bazylię oraz połowę natki pietruszki siekamy drobno.



Krok 2

Zioła mieszamy z czosnkiem i połową soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy do niej czosnek i paprykę, smażymy. Dodajemy krewetki i dalej smażymy.



Krok 3

Dodajemy resztę soku z cytryny, sól i pieprz. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją i odcedzamy.



Krok 4

Następnie wrzucamy makaron na patelnię z krewetkami. Całość mieszamy i zalewamy sosem z ziół. Ozdabiamy listkami natki pietruszki.



Wskazówki

Jeśli lubimy bardzo ostre dania możemy dodać nasionka z chili.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.