Krewetki podane z czarnym makaronem

Dobrze przygotowane owoce morza są przepyszne. Warto umieścić je w jadłospisie. Są bogatym źródłem białka oraz aromatu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 550 g czarnego makaronu
  • 400 g krewetek
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 natka pietruszki
  • 15 liści bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek pokrój w plastry. Paprykę drobno pokrój i usuń nasionka. Bazylię oraz połowę natki pietruszki posiekaj drobno.



Krok 2

Zioła wymieszaj z czosnkiem i połową soku z cytryny. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj do niej czosnek i paprykę. Smaż przez kilka minut. Dodaj krewetki i dalej smaż.



Krok 3

Dodaj resztę soku z cytryny, sól i pieprz. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją i odcedź.



Krok 4

Następnie wrzuć makaron na patelnię z krewetkami. Całość mieszaj i zalej sosem z ziół. Zdejmij z ognia i przełóż na talerz. Przed podaniem ozdób listkami natki pietruszki. Smacznego!



Wskazówki

Jeśli lubisz bardzo ostre dania możesz dodać nasionka z chili.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.