Kaczka z sosem żurawinowym i owocami to danie, które spokojnie możemy podać podczas ważnej uroczystości, przyjęcia czy imprezy w gronie przyjaciół. Jest to popisowe danie, które nie dość, że zawsze się udaje, to jeszcze wybornie smakuje.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Przygotowujemy marynatę, łącząc wszystkie jej składniki. Skórę z kaczki nacinamy w kratkę. Kaczkę dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Żurawinę, ocet, miód i wino gotujemy razem w rondelku, aż uzyskamy konsystencję sosu (możemy lekko go zblendować). Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej.
Kaczkę obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pokrojonymi jabłkami bez gniazd nasiennych. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kaczkę kroimy w plastry, podajemy z jabłkami, świeżymi malinami i sosem żurawinowym.
Dodaj komentarz