Kaczka z sosem żurawinowym, maliną i jabłkami

Kaczka z sosem żurawinowym i owocami to danie, które spokojnie możemy podać podczas ważnej uroczystości, przyjęcia czy imprezy w gronie przyjaciół. Jest to popisowe danie, które nie dość, że zawsze się udaje, to jeszcze wybornie smakuje.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 6 jabłek
  • 150 g malin
  • 3 łyżki oliwy

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 200 g żurawiny
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek miodu
  • ½ szklanki wina
  • 1 łyżka śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy marynatę, łącząc wszystkie jej składniki. Skórę z kaczki nacinamy w kratkę. Kaczkę dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 2

Żurawinę, ocet, miód i wino gotujemy razem w rondelku, aż uzyskamy konsystencję sosu (możemy lekko go zblendować). Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej.



Krok 3

Kaczkę obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pokrojonymi jabłkami bez gniazd nasiennych. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.



Krok 4

Kaczkę kroimy w plastry, podajemy z jabłkami, świeżymi malinami i sosem żurawinowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.