Lody malaga

Jeśli lubisz lody z rodzynkami, ten przepis jest dla Ciebie. Możesz je przygotować sama w domu, zamiast kupować gotowe w sklepie.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 litra mleka (3,2 % tł.)
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 175 ml słodkiego wina Moscatel
  • 100 g rodzynek + do dekoracji (ocpjonalnie)
  • 500 ml Śmietanki Łaciatej 36%

Przygotowanie

Krok 1

Rodzynki zalewamy winem i odstawiamy. Śmietankę Łaciatą oraz mleko umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy na bok.



Krok 2

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy połowę zagotowanej masy mleczno-śmietankowej i miksujemy. Przekładamy masę do garnka z pozostałą ilością mleka. Podgrzewamy, aby masa zgęstniała. Cały czas mieszamy w trakcie. Nie zgotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie do lodówki.



Krok 3

Schłodzoną masę miksujemy i przekładamy do pojemnika. Wstawiamy do zamrażarki na minimum 5-6 godzin. W ciągu pierwszych 3 godzin, co 30 minut miksujemy masę. Po około 4 godzinach dodajemy do masy rodzynki, miksujemy i mrozimy dalej.



Krok 4

Przed podaniem możemy jeszcze posypać lody rodzynkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.