Jeśli lubisz lody z rodzynkami, ten przepis jest dla Ciebie. Możesz je przygotować sama w domu, zamiast kupować gotowe w sklepie.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Rodzynki zalewamy winem i odstawiamy. Śmietankę Łaciatą oraz mleko umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy na bok.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy połowę zagotowanej masy mleczno-śmietankowej i miksujemy. Przekładamy masę do garnka z pozostałą ilością mleka. Podgrzewamy, aby masa zgęstniała. Cały czas mieszamy w trakcie. Nie zgotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie do lodówki.
Schłodzoną masę miksujemy i przekładamy do pojemnika. Wstawiamy do zamrażarki na minimum 5-6 godzin. W ciągu pierwszych 3 godzin, co 30 minut miksujemy masę. Po około 4 godzinach dodajemy do masy rodzynki, miksujemy i mrozimy dalej.
Przed podaniem możemy jeszcze posypać lody rodzynkami.
Dodaj komentarz