Sałatka makaronowa jest nie tylko smaczną przekąską czy dodatkiem podczas różnych okoliczności. Może służyć również jako danie główne, zwłaszcza latem, kiedy możemy podawać ją na zimno. Jest to szybka, zdrowa i smaczna sałatka.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Wegetariańskie
Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie makaronu, dlatego należy zrobić to na samym początku. W garnka zagrzewamy wodę z odrobiną soli. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W drugim garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej brokuł i gotujemy przez 10-15 minut.
Podczas gotowania makaronu i brokułu, możemy umyć i pokroić chili oraz przepołowić pomidorki koktajlowe. Kiedy wszystko już jest gotowe i czekamy na ugotowanie pozostałych składników, obieramy i drobno siekamy czosnek.
Makaron i brokuł odcedzamy. Makaron dodajemy do miski. Brokuł kroimy na mniejsze części i umieszczamy razem z makaronem. Teraz wystarczy dodać pomidory, chili i czosnek. Posypujemy sałatkę listkami natki pietruszki.
Aby makaron nie sklejał się ze sobą podczas gotowania, należy dodać do wody kroplę oliwy z oliwek. Czas gotowania brokuł może zwiększyć się lub zmniejszyć w zależności od jego wielkości.
Dodaj komentarz