Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 5-7 minut. Następnie odcedzić, ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, białka drobno posiekać, a żółtka przecisnąć przez praskę do czosnku lub zetrzeć na tarce.
Kalarepki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie, osączyć ostudzić.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na cząstki.
Cebulę i szczypiorek drobno posiekać.
Ugotowane zimne ziemniaki pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku solą, białym pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
W szklanym naczyniu układać warstwami brokuł, cebulę, kalarepkę, pomidory, białka, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wsypać ziemniaki, przykryć warstwą majonezu, posypać żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Sałatkę podawać z wędliną i pieczywem.
Dodaj komentarz