Warstwowa sałatka z kalarepką i brokułem

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kalarepki
  • 4 jajka
  • 2 ziemniaki
  • ½ brokułu
  • 3 średnie pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 4-5 łyżek majonezu light
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 5-7 minut. Następnie odcedzić, ostudzić.



Krok 2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, białka drobno posiekać, a żółtka przecisnąć przez praskę do czosnku lub zetrzeć na tarce.



Krok 3

Kalarepki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie, osączyć ostudzić.



Krok 4

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na cząstki.



Krok 5

Cebulę i szczypiorek drobno posiekać.



Krok 6

Ugotowane zimne ziemniaki pokroić w kostkę.



Krok 7

Majonez wymieszać z musztardą, doprawić do smaku solą, białym pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.



Krok 8

W szklanym naczyniu układać warstwami brokuł, cebulę, kalarepkę, pomidory, białka, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wsypać ziemniaki, przykryć warstwą majonezu, posypać żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem.



Wskazówki

Sałatkę podawać z wędliną i pieczywem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.