Oliwki są niskokaloryczne, zawierają wiele cennych witamin oraz zdrowy tłuszcz. Dodatkowo wzbogacają smak sałatki. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
W pierwszej kolejności należy ugotować makaron. Do wrzącej osolonej wody wsypujemy porcję makaronu, czas gotowania zależny jest od makaronu i podany jest na opakowaniu.
Następnie musimy pokroić warzywa. Ogórka kroimy w średniej wielkości kostkę, czerwoną cebulę kroimy w jak najcieńsze piórka. Pomidorki kroimy na pół. Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu.
Po ugotowaniu makaronu należy starannie go odcedzić i pozostawić do wystygnięcia na około 15 minut. W tym czasie wyjmujemy oliwki z zalewy i odsączamy z nadmiaru płynu.
Kiedy makaron jest już gotowy, dodajemy go do naszej sałatki, a zaraz zanim wrzucamy do niej również oliwki.
Całość składników mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Teraz wystarczy już tylko wymieszać oliwę z oliwek ze szczyptą ziół prowansalskich i polać sałatkę.
Dodaj komentarz