Makaronowa sałatka z dodatkiem czarnych oliwek

Oliwki są niskokaloryczne, zawierają wiele cennych witamin oraz zdrowy tłuszcz. Dodatkowo wzbogacają smak sałatki. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • 1 duży ogórek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1/3 opakowania sera typu feta
  • 100 g czarnych oliwek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła prowansalskie

Przygotowanie

Krok 1

W pierwszej kolejności należy ugotować makaron. Do wrzącej osolonej wody wsypujemy porcję makaronu, czas gotowania zależny jest od makaronu i podany jest na opakowaniu.



Krok 2

Następnie musimy pokroić warzywa. Ogórka kroimy w średniej wielkości kostkę, czerwoną cebulę kroimy w jak najcieńsze piórka. Pomidorki kroimy na pół. Fetę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu.



Krok 3

Po ugotowaniu makaronu należy starannie go odcedzić i pozostawić do wystygnięcia na około 15 minut. W tym czasie wyjmujemy oliwki z zalewy i odsączamy z nadmiaru płynu.



Krok 4

Kiedy makaron jest już gotowy, dodajemy go do naszej sałatki, a zaraz zanim wrzucamy do niej również oliwki.



Krok 5

Całość składników mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Teraz wystarczy już tylko wymieszać oliwę z oliwek ze szczyptą ziół prowansalskich i polać sałatkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.