Marchewki glazurowane

Marchewki glazurowane to pomysł na zdrową przekąskę imprezową dla tych, którzy dbają o linię. Są pyszne i słodkie. Podajemy je z sosem, albo same, gdyż smakują rewelacyjnie także bez dodatków.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 2 pęczki marchewek młodych z natką
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 łyżki miodu
  • - 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
  • - ½ łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki chili w proszku

Sos

  • - 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C. Marchewki myjemy, odcinamy natkę zostawiając końcówkę. Osuszamy i układamy na blaszce do pieczenia.



Krok 2

Masło i miód rozpuszczamy w garnku. Dodajemy sól i pieprz oraz chili. Marchewki smarujemy z obu stroną powstałą glazurą.



Krok 3

Marchewki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Możemy w międzyczasie posmarować raz jeszcze marchewki glazurą.



Krok 4

Przygotowujemy sos. Mieszamy sos sojowy z miodem i posiekanym czosnkiem. Podajemy z upieczonymi marchewkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.