Biszkoptowa rozpusta

Autor:

Agula00

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • 6 jaj
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (144 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
  • serek mascarpone 250g
  • śmietanka Łaciata 36% (400 ml)
  • cukier puder 200 g
  • orzechy i owoce według uznania

Przygotowanie

Naleśniki biszkoptowe

Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju do smażenia. Z powstałej masy usmażyć trzy naleśniki o grubości około 1-1.5cm.



Krem

Schłodzoną łaciatą śmietankę ubić mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się sztywna. W tym czasie dodać cukier puder i serek mascarpone.



Połączenie składników

"Naleśniki" biszkoptowe przekładać kremem i owocami, mogą to być truskawki, jagody, porzeczki, maliny jak i owoce egzotyczne -wedle gustu i uznania. Na wierzch najlepiej posypać płatkami migdałów.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.