Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju do smażenia. Z powstałej masy usmażyć trzy naleśniki o grubości około 1-1.5cm.
Schłodzoną łaciatą śmietankę ubić mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się sztywna. W tym czasie dodać cukier puder i serek mascarpone.
"Naleśniki" biszkoptowe przekładać kremem i owocami, mogą to być truskawki, jagody, porzeczki, maliny jak i owoce egzotyczne -wedle gustu i uznania. Na wierzch najlepiej posypać płatkami migdałów.
Dodaj komentarz