Marmolada z rumem

Bardzo aromatyczna marmolada z dodatkiem rumu. Idealnie sprawdzi się w naleśnikach, albo jako dodatek do drożdżowego ciasta.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg jagód
  • - ½ kg cukru
  • - 4 łyżki rumu
  • - 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • - 1 laska wanilii
  • - 2 gwiazdki anyżu

Przygotowanie

Krok 1

Do rondla wsypać opłukane suche jagody, rozgnieść, rozgotować. Dodać cukier, anyż i laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.



Krok 2

Dalej gotować na wolnym ogniu, dodać kwasek cytrynowy, a wyjąć gwiazdki anyżu. Gotować, aż marmolada zgęstnieje. Wlać rum wymieszać.



Krok 3

Gorącą marmoladę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić. Słoiki zawinąć w ręcznik i zostawić do wystygnięcia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.