Ogórki konserwowe

Pyszne domowe ogórki konserwowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż nie musisz przygotowywać wcześniej zalewy. Wszystkie przyprawy wsypujesz bezpośrednio do słoika.

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ok 10-15 ogórków
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 koszyczek kopru
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżkę cukru
  • 4 duże łyżki octu

Przygotowanie

Krok 1

Ogórki umyć i odciąć ogonki. Układamy je w słoiku, dosyć ciasno.



Krok 2

Do słoika wkładamy wszystkie przyprawy. Zalewamy całość zimną wodą i zakręcamy słój. Następnie pasteryzujemy przez 10 minut. Jeśli robimy przetwory z większej ilości ogórków, wtedy wkładamy te same przyprawy do kolejnych słoików.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.