Mazurek z kremem tahini i solonym karmelem

Mazurek to ciasto kojarzone głównie z Wielkanocą, jednak niesłusznie. Warto wypróbować jego nietypowej wersji, w której wytrawny smak kremu z pasty sezamowej przełamany jest słodko-słonym solonym karmelem. Całości dopełniają podprażone migdały. Palce lizać!

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Sezam

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła Łaciate
  • 50 g cukru
  • 1 jajko

Krem tahini:

  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 4 łyżki tahini (pasty sezamowej)

Solony karmel:

  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 duża szczypta soli

Dekoracja:

  • 50 g uprażonych migdałów w płatkach

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj spód:

W misce wymieszaj sypkie składniki. Dodaj pokrojone na kawałeczki, zimne masło i za pomocą miksera miksuj, aż do uzyskania drobnej kruszonki. Wbij jajko i miksując połączyć z resztą składników. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz ją na placek, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj tak, aby placek był delikatnie większy od blaszki, której użyjesz. Następnie przenieś ciasto na blaszkę (zostawiając dolny arkusz papieru do pieczenia). Boki ciasta zagnij w centymetrowy rant. Spód podziuraw widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut.

Piekarnik rozgrzej do 160°C. Wstaw ciasto i piecz na złoty kolor, około 35 minut. Wyjmij i ostudź.



Krok 2

Do miski włóż mascarpone i tahini. Miksuj przez minutę. Masę rozsmaruj na wystudzonym spodzie.



Krok 3

W rondelku umieść cukier i wodę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie gotuj jeszcze kilka minut, aż cukier zmieni kolor na bursztynowy. Zestaw z palnika. Dodaj masło, a następnie śmietankę. Posól. Przestudź.



Krok 4

Rozprowadź karmel po mazurku. Posyp migdałami. Schłodź przez parę godzin w lodówce. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.