Mazurek to ciasto kojarzone głównie z Wielkanocą, jednak niesłusznie. Warto wypróbować jego nietypowej wersji, w której wytrawny smak kremu z pasty sezamowej przełamany jest słodko-słonym solonym karmelem. Całości dopełniają podprażone migdały. Palce lizać!
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Sezam
Wegetariańskie
Przygotuj spód:
W misce wymieszaj sypkie składniki. Dodaj pokrojone na kawałeczki, zimne masło i za pomocą miksera miksuj, aż do uzyskania drobnej kruszonki. Wbij jajko i miksując połączyć z resztą składników. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz ją na placek, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj tak, aby placek był delikatnie większy od blaszki, której użyjesz. Następnie przenieś ciasto na blaszkę (zostawiając dolny arkusz papieru do pieczenia). Boki ciasta zagnij w centymetrowy rant. Spód podziuraw widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut.
Piekarnik rozgrzej do 160°C. Wstaw ciasto i piecz na złoty kolor, około 35 minut. Wyjmij i ostudź.
Do miski włóż mascarpone i tahini. Miksuj przez minutę. Masę rozsmaruj na wystudzonym spodzie.
W rondelku umieść cukier i wodę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie gotuj jeszcze kilka minut, aż cukier zmieni kolor na bursztynowy. Zestaw z palnika. Dodaj masło, a następnie śmietankę. Posól. Przestudź.
Rozprowadź karmel po mazurku. Posyp migdałami. Schłodź przez parę godzin w lodówce. Smacznego!
Dodaj komentarz