Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na pianę. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec zmniejszyć na minimum obroty miksera i dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić, następnie dodać cukier i kakao i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i zmiksować do momentu połączenia się składników. Masę wyłożyć na biszkopt, wyrówna i schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić, następnie dodać cukier i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i zmiksować do momentu połączenia się składników. Masę wyłożyć na masę kakaową, wyrównać.
Na masie śmietankowej ułożyć w niewielkich odstępach ciastka i całość schłodzić w lodówce. Obie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Galaretkę ostudzić i lekko tężejącą wylać na wierzch ciasta.
Dodaj komentarz