Ciasto z galaretką

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • cukier 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • sól 1 szczypta

Poncz

  • woda 1/4 szk
  • sok z cytryny 2 łyżki

Krem kakaowy

  • śmietanka 36% Łaciata 500 ml
  • kakao 2 łyżki
  • cukier puder 5 łyżek
  • żelatyna 2 łyżki

Krem śmietankowy

  • śmietanka 36 % Łaciata 500 ml
  • cukier puder 4 łyżki
  • żelatyna 2 łyżki

Dodatkowo

  • galaretka agrestowa 2 szt
  • delicje 9 szt

Przygotowanie

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na pianę. Dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec zmniejszyć na minimum obroty miksera i dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.



Krem kakaowy

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić, następnie dodać cukier i kakao i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i zmiksować do momentu połączenia się składników. Masę wyłożyć na biszkopt, wyrówna i schłodzić w lodówce.



Krem śmietankowy

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić, następnie dodać cukier i ponownie zmiksować. Na koniec delikatnie wlać żelatynę i zmiksować do momentu połączenia się składników. Masę wyłożyć na masę kakaową, wyrównać.



Wierzch

Na masie śmietankowej ułożyć w niewielkich odstępach ciastka i całość schłodzić w lodówce. Obie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Galaretkę ostudzić i lekko tężejącą wylać na wierzch ciasta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.