Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać paprykę wędzoną, pieprz cytrynowy, skórkę i sok z cytryny, syrop klonowy i oliwę, wymieszać.
Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, szczelnie przykryć miskę z mięsem, odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Następnie razem z marynatą włożyć do rękawa do pieczenia mięsa. Na wierzchu ułożyć gałązki świeżego tymianku, zawiązać rękaw, włożyć do naczynia żaroodpornego. Nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.
Po upływie pół godziny przeciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika. Mięso nabierze rumianego koloru i będzie miało chrupiącą skórkę.
Dodaj komentarz