Mięso z kurczaka z tymiankiem i cytryną

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku

Marynata:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki otartej skórki z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Do miseczki włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać paprykę wędzoną, pieprz cytrynowy, skórkę i sok z cytryny, syrop klonowy i oliwę, wymieszać.





Krok 2

Umyte mięso osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.





Krok 3

Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, szczelnie przykryć miskę z mięsem, odłożyć do lodówki na kilka godzin.





Krok 4

Następnie razem z marynatą włożyć do rękawa do pieczenia mięsa. Na wierzchu ułożyć gałązki świeżego tymianku, zawiązać rękaw, włożyć do naczynia żaroodpornego. Nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.





Krok 5

Po upływie pół godziny przeciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem i ponownie włożyć do piekarnika. Mięso nabierze rumianego koloru i będzie miało chrupiącą skórkę.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.