Tarta z brokułami i serem

Pyszna sycąca tarta z brokułami oraz serem. Możesz ją łatwo przygotować. Jest smaczna i kremowa. Idealna na obiad dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła Łaciate
  • ½ łyżeczki soli
  • 3-4 łyżek zimnej Śmietanki Łaciatej 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

  • 500 g brokułu
  • 120 g sera typu feta
  • 3 jajka
  • 100 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 3-4 łyżki sera np. gouda
  • ⅓ łyżeczki soli lub do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy sól i miękkie masło. Zagniatamy ciasto dodając powoli śmietankę Łaciatą. Ciasto powinno być elastyczne. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

W garnku zagotowujemy wodę. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku na około 4 minuty. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.



Krok 3

Przygotowujemy farsz. Jaja mieszamy ze śmietanką Łaciatą, pieprzem i solą. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.



Krok 4

Jak spód się podpiecze układamy na nim brokuły. Kruszymy ser feta i zalewamy masą jajeczną. Następnie ścieramy ser na tarce i posypujemy całość. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.