Muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady

Autor:

Ela Ślązak

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

muffinki

  • 150 gram mlecznej czekolady,
  • 150 gram masła Łaciate,
  • 300 gram mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżka kawy Inki,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 170 ml mleka Łaciate,
  • biała polewa do ciast

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuścić i ostudzić.





Krok 2

W jednej misce wymieszać suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, kawę Inkę oraz cukry.



Krok 3

W drugiej misce ubić jajka z mlekiem. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Ubite jajka z mlekiem przelać do suchych składników, dodać masło i czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.



Krok 4

Papilotki na muffinki ułożyć w blaszce i wykładać ciasto, tak do 2/3 wysokości. Muffinki piec 25 minut w 180 stopniach C.



Krok 5

Kiedy muffinki ostygną, udekorować je polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.