Zupa kurczakowo-krewetkowa

Zupa kurczakowo-krewetkowa to ostre, kolorowe i jednocześnie pyszne danie, które serwuje się najczęściej na ważne okazje, uroczystości czy przyjęcia. Warto wypróbować ten przepis.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 l naturalnego bulionu wieprzowego
  • - 2 pomidory
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 4 pieczarki
  • - 20 krewetek
  • - 1 pierś z kurczaka
  • - ½ limonki
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżki oleju
  • - 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy pokrojone w plasterki pomidory z przecierem pomidorowym.



Krok 2

Warzywa kroimy w kostkę, pieczarki w paski, następnie całość dodajemy do garnka z bulionem. Dodajemy również podsmażone wcześniej pomidory. Gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.



Krok 3

Dodajemy również pokrojoną na mniejsze fragmenty pierś z kurczaka. Gotujemy przez 10 minut. Na końcu dodajemy krewetki i śmietankę Łaciatą zmieszaną uprzednio z 5 łyżkami bulionu. Gotujemy przez 15 minut. Skrapiamy sokiem z limonki. Przyozdabiamy natką pietruszki i limonką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.