Mus z białej czekolady z morelami

Rozpływający się w ustach mus z białej czekolady z morelami to propozycja na letni deser bez pieczenia. Mus jest idealnie wyważony - nie jest ani za słodko, ani za wytrawnie. Z pewnością posmakuje zwłaszcza dzieciom.

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Mus z białej czekolady:

  • - 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • - 100 g białej czekolady

Mus morelowy:

  • - 500 g świeżych moreli,
  • - 50 g cukru,
  • - 1 łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Morele wypestkować i umieścić w garnku wraz z cukrem i masłem. Gdy owoce puszczą sok, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut, aż mus nieco się zredukuje. Następnie przetrzeć przez sito i odstawić do całkowitego ostudzenia.



Krok 2

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno. Powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę do śmietany. Dokładnie wymieszać.



Krok 3

Przygotować 5 szklanek. Układać na zmianę warstwę musu z białej czekolady i musu morelowego, do wykończenia składników.



Krok 4

Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem można udekorować świeżymi morelami i miętą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.