Mus z białej czekolady z morelami

Rozpływający się w ustach mus z białej czekolady z morelami to propozycja na letni deser bez pieczenia. Mus jest idealnie wyważony - nie jest ani za słodko, ani za wytrawnie. Z pewnością posmakuje wszystkim, zwłaszcza dzieciom.

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Mus z białej czekolady:

  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 100 g białej czekolady

Mus morelowy:

  • 500 g świeżych moreli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Morele wypestkuj i umieść w garnku wraz z cukrem i masłem. Gdy owoce puszczą sok, zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut, aż mus nieco się zredukuje. Następnie przetrzyj go przez sito i odstaw do całkowitego ostudzenia.



Krok 2

Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno. Powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę do śmietany. Dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Przygotuj 5 szklanek. Układaj w nich na zmianę warstwę musu z białej czekolady i musu morelowego, aż do wykończenia składników.



Krok 4

Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem deserki możesz udekorować świeżymi morelami i miętą. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.