Rozpływający się w ustach mus z białej czekolady z morelami to propozycja na letni deser bez pieczenia. Mus jest idealnie wyważony - nie jest ani za słodko, ani za wytrawnie. Z pewnością posmakuje wszystkim, zwłaszcza dzieciom.
Danie: Deser
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Ze śmietanką
Morele wypestkuj i umieść w garnku wraz z cukrem i masłem. Gdy owoce puszczą sok, zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut, aż mus nieco się zredukuje. Następnie przetrzyj go przez sito i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno. Powoli dodawaj rozpuszczoną czekoladę do śmietany. Dokładnie wymieszaj.
Przygotuj 5 szklanek. Układaj w nich na zmianę warstwę musu z białej czekolady i musu morelowego, aż do wykończenia składników.
Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem deserki możesz udekorować świeżymi morelami i miętą. Smacznego!
Dodaj komentarz