Mini galettes z rabarbarem

Przepis stworzony dla fanów rabarbaru. Pyszne mini tarty, idealne na deser w gronie najbliższych. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g zimnego masła
  • 3 szklanki mąki (pół na pół orkiszowa jasna i pszenna)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Nadzienie:

  • 10 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Mąki przesiewamy, dodać cukier, jajko oraz pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Dzielimy ciasto na 6 części i owijamy każdą część w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do miski i zasypujemy cukrem.



Krok 3

Rozwałkowujemy schłodzone części ciasta na placki o średnicy około 15 cm. Na środek każdego placka układamy kawałki rabarbaru, zostawiając po około 2-3 cm od brzegu. Zawijamy brzegi ciasta do środka, przykrywamy nimi kawałki rabarbaru.



Krok 4

Wstawiamy mini tarty do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.