Pancakes z sosem borówkowym

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • szklanka mleka,,
  • 1 jajko,,
  • 1,5 szklanki mąki,,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,,
  • 1/4 łyżeczki sody,,
  • szczypta soli,,
  • 2 łyżki cukru,,
  • łyżka rozpuszczonego masła,,
  • olej do smażenia.,
  • cukier puder,

Sos borówkowy

  • 1 szklanka borówek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

W misce przesiewamy suche składniki i miksujemy dokładnie z mokrymi składnikami. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Borówki przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny, 1/4 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.W reszcie wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotujących się borówek Placuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem borówkowym.



Wskazówki

Zamiast borówek można dodać inne sezonowe owoce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.