Lody ananasowe sprawdzą się szczególnie w upalny dzień. Proste w przygotowaniu lody dla każdego.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Ananasy z puszki wraz z sokiem przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny i zmiksować na gładki mus.
Do garnka wlewamy śmietankę Łaciatą i mleko. Zagotowujemy na niewielkim ogniu. W czasie, kiedy mleko się podgrzewa, ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem. Do żółtek dodajemy powoli połowę zagotowanego mleka i miksujemy.
Mleko z żółtkami dodajemy do garnka z pozostałym mlekiem i podgrzewamy. Masa musi zgęstnieć, nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy mus ananasowy. Mieszamy i odkładamy do przestudzenia.
Przekładamy gotową masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na 4-6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny, co 30 minut miksujemy chwilę całą masę.
Dodaj komentarz