Lody ananasowe

Lody ananasowe sprawdzą się szczególnie w upalny dzień. Proste w przygotowaniu lody dla każdego.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka pełnego mleka (3,2%)
  • 1,5 szklanki Śmietanki Łaciatej 36%
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 1 puszka ananasów w syropie (ok. 600 g)
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Ananasy z puszki wraz z sokiem przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny i zmiksować na gładki mus.



Krok 2

Do garnka wlewamy śmietankę Łaciatą i mleko. Zagotowujemy na niewielkim ogniu. W czasie, kiedy mleko się podgrzewa, ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem. Do żółtek dodajemy powoli połowę zagotowanego mleka i miksujemy.



Krok 3

Mleko z żółtkami dodajemy do garnka z pozostałym mlekiem i podgrzewamy. Masa musi zgęstnieć, nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy mus ananasowy. Mieszamy i odkładamy do przestudzenia.



Krok 4

Przekładamy gotową masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na 4-6 godzin. Przez pierwsze 3 godziny, co 30 minut miksujemy chwilę całą masę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.