Papryka faszerowana

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Papryka

  • 8 sztuk małych papryk,
  • Na farsz,
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mielonych suszonych grzybów,
  • sól, pieprz, mielona papryka do smaku

Sos do papryki

  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki masła Łaciate,
  • 1 łyzka mąki,
  • 1 łyżka mielonych suszonych grzybów,
  • 1 łyżeczka vegety,
  • mielona papryka, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę myjemy, odcinamy wierzchy i usuwamy nasiona. Grzyby suszone mielimy przez maszynkę do mięsa na pył. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki mielonych suszonych grzybów i doprawiamy masę solą, pieprzem i wędzoną papryką. Osuszone papryki nadziewamy za pomocą małej łyżeczki. Do rondla wlewamy wodę, wkładamy paprykę, dodajemy masło, pozostałe mielone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie sos zaciągamy mąką i ponownie doprawiamy do smaku (to dla tych, którzy lubią sosy).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.