Piersi kaczki zapiekane z jabłkami

Kaczka i jabłko to smaki, które idealnie się uzupełniają. Jeśli mamy ochotę na tego typu potrawę, nie musimy piec całej kaczki - możemy przygotować szybkie piersi z kaczki w jabłkach. Smak prawie ten sam, a zdecydowanie mniej pracy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 4 filety z kaczki
  • - 10 jabłek
  • - 3 łyżki miodu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Jabłka obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i dusimy na patelni z sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy sól i pieprz.



Krok 2

Filety podsmażamy lekko na patelni z olejem z każdej strony.



Krok 3

Do naczynia żaroodpornego dodajemy połowę sosu jabłkowego, wkładamy filety i zalewamy drugą częścią sosu jabłkowego.



Krok 4

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.