Pieczony bakłażan z sosem tahini

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pestki z 1 granatu
  • szczypiorek

Sos

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Bakłażany myjemy i osuszamy. Następnie przecinamy wzdłuż na pół. Nacieramy je oliwą z oliwek oraz oprószamy solą.



Krok 2

Bakłażany wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut.



Krok 3

Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z tahini, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 




Krok 4

Upieczone bakłażany polewamy gotowym sosem. Wierzch dekorujemy pestkami granatu. Szczypiorek siekamy i również dekorujemy nim warzywa.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.