Wytrawne tarty świetnie sprawdzają się na obiad lub kolację. Wystarczy kruche ciasto, dowolne nadzienie i masa jajeczno-śmietanowa, która połączy całość. Dziś proponujemy tartę, w których pierwsze skrzypce grają por oraz boczek. Dodatkowo dwa rodzaje sera i pyszna tarta gotowa. Lubisz boczek? Sprawdź nasze pozostałe przepisy: bruschetta z boczkiem, krem z dyni z kurkami i boczkiem, muffinki z boczkiem, pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami w gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wykleić nim formę o średnicy 25 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Pora pokroić w plasterki, a boczek na mniejsze kawałki.
Boczek wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć, aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz, który wytopił się z boczku. Dodać 2 łyżki masła i ¾ pokrojonego pora (resztę zostawić do dekoracji). Smażyć około 5 minut, aż por zmięknie. Posolić i popieprzyć do smaku.
W misce wymieszać śmietankę, jajka, ser jantar, sól i pieprz.
Na podpieczony spód wyłożyć pory i boczek. Zalać przygotowaną wcześniej masą. Górę udekorować pozostawionym porem.
Tartę wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Wyjąć, posypać serem żółtym i piec jeszcze około 10 minut, do ścięcia masy i roztopienia się sera.
Dodaj komentarz