Tarta z porem i boczkiem

Wytrawne tarty świetnie sprawdzają się na obiad lub kolację. Wystarczy kruche ciasto, dowolne nadzienie i masa jajeczno-śmietanowa, która połączy całość. Dziś proponujemy tartę, w której pierwsze skrzypce grają por oraz boczek. Dodatkowo dwa rodzaje sera i pyszna tarta gotowa. Lubisz boczek? Sprawdź nasze pozostałe przepisy: bruschetta z boczkiem, krem z dyni z kurkami i boczkiem, muffinki z boczkiem, pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 3 pory (biała i jasnozielona część)
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 50 g tartego sera Jantar Mlekpol
  • 50 g tartego sera Gouda Mlekpol,
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami w gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 3

Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wykleić nim formę o średnicy 25 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 15 minut.



Krok 4

Pora pokroić w plasterki, a boczek na mniejsze kawałki.



Krok 5

Boczek wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć, aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz, który wytopił się z boczku. Dodać 2 łyżki masła i ¾ pokrojonego pora (resztę zostawić do dekoracji). Smażyć około 5 minut, aż por zmięknie. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 6

W misce wymieszać śmietankę, jajka, ser jantar, sól i pieprz.



Krok 7

Na podpieczony spód wyłożyć pory i boczek. Zalać przygotowaną wcześniej masą. Górę udekorować pozostawionym porem.



Krok 8

Tartę wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Wyjąć, posypać serem żółtym i piec jeszcze około 10 minut, do ścięcia masy i roztopienia się sera.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.