Pieczony dorsz z dynią

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 20 dag dorsza
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 gram czerwonej papryki
  • 60 gram obranej dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • sól - do posypania
  • biały pieprz - do posypania
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 małe gałązki zielonego koperku
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

Krok 1

Filet z dorsza kroimy na dwie równe części, oprószamy z obu stron solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Czerwoną cebulą obieramy z łusek i kroimy w plasterki a następnie na pół. Rozdzielamy na mniejsze części. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w długie słupki. Dynię ścieramy na tarce jarzynowej. Dynię i pokrojone warzywa dzielimy na 2 równe części.



Krok 2

Folię aluminiową dzielimy na 2 części. Filety rybne przekładamy na folię aluminiową. Na każdy filet kładziemy połowę startej dyni, paprykę, cebulę i czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odcinamy górną część folii i ponownie wstawiamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.