Tarta z papryką, brokułem i serem

Pyszna sycąca tarta z brokułem oraz serem. Możesz ją łatwo przygotować. Jest smaczna i bardzo kremowa. Możesz dodać do niej mięso np. kurczaka, jeśli wolisz tarty mięsne.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła Łaciate
  • ½ łyżeczki soli
  • 3-4 łyżek zimnej Śmietanki Łaciatej 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

  • 200 g brokułu
  • 100 g czerwonej papryki
  • 120 g sera typu feta
  • 3 jajka
  • 100 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 3-4 łyżki sera np. gouda
  • ⅓ łyżeczki soli lub do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy sól i miękkie masło. Zagniatamy ciasto dodając powoli śmietankę Łaciatą. Ciasto powinno być elastyczne. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Krok 2
W garnku gotujemy wodę. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku na około 4 minuty. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę. Smażymy przez około 5 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Krok 3
Jaja mieszamy ze śmietanką Łaciatą, pieprzem i solą. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

Krok 4
Jak spód się podpiecze układamy na nim brokuły i paprykę. Kruszymy ser feta. Zalewamy masą jajeczną. Następnie ścieramy ser na tarce i posypujemy całość. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis