Pyszna sycąca tarta z brokułem oraz serem. Możesz ją łatwo przygotować. Jest smaczna i bardzo kremowa. Możesz dodać do niej mięso np. kurczaka, jeśli wolisz tarty mięsne.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy sól i miękkie masło. Zagniatamy ciasto dodając powoli śmietankę Łaciatą. Ciasto powinno być elastyczne. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
W garnku gotujemy wodę. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku na około 4 minuty. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę. Smażymy przez około 5 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Jaja mieszamy ze śmietanką Łaciatą, pieprzem i solą. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
Jak spód się podpiecze układamy na nim brokuły i paprykę. Kruszymy ser feta. Zalewamy masą jajeczną. Następnie ścieramy ser na tarce i posypujemy całość. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut.
Dodaj komentarz