Tarta z papryką, brokułem i serem

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

120 g masła Łaciate

½ łyżeczki soli

3-4 łyżek zimnej Śmietanki Łaciatej 18%

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

200 g brokułu

100 g czerwonej papryki

120 g sera typu feta

3 jajka

100 ml Śmietanki Łaciatej 18%

3-4 łyżki sera np. gouda

⅓ łyżeczki soli lub do smaku

½ łyżeczki pieprzu lub do smaku

1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Krok 1

  • Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy sól i miękkie masło. Zagniatamy ciasto dodając powoli śmietankę Łaciatą. Ciasto powinno być elastyczne. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Krok 2

  • W garnku gotujemy wodę. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzątku na około 4 minuty. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę. Smażymy przez około 5 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Krok 3

  • Jaja mieszamy ze śmietanką Łaciatą, pieprzem i solą. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

Krok 4

  • Jak spód się podpiecze układamy na nim brokuły i paprykę. Kruszymy ser feta. Zalewamy masą jajeczną. Następnie ścieramy ser na tarce i posypujemy całość. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0