Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło rozpuścić w ciepłej wodzie. Do przesianej mąki dodać purée z dyni, stopniowo wlewać wodę z rozpuszczonym masłem i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Włożyć do woreczka foliowego, pozostawić na pół godziny.
Do miski włożyć ser, zmiksować. Dodać cukier, cynamon, żółtko i wymieszać.
Następnie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, pokroić w kwadraciki.
Porcję nadzienia ułożyć na kwadraciku ciasta , przykryć drugim i za pomocą widelca dokładnie zlepić.
Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać polane syropem z agawy i oprószone cynamonem.
Pierożki można oblać zrumienionym masłem.
Dodaj komentarz