Pierożki z cynamonowym serem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej + do posypania blatu
  • 0,5 szklanki purée z dyni
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka masła Łaciate

Nadzienie:

  • 30 dag sera białego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • Syrop z agawy
  • Sól
  • Opcjonalnie cynamon mielony i cukier

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuścić w ciepłej wodzie. Do przesianej mąki dodać purée z dyni, stopniowo wlewać wodę z rozpuszczonym masłem i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.





Krok 2

Włożyć do woreczka foliowego, pozostawić na pół godziny.





Krok 3

Do miski włożyć ser, zmiksować. Dodać cukier, cynamon, żółtko i wymieszać.





Krok 4

Następnie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, pokroić w kwadraciki.





Krok 5

Porcję nadzienia ułożyć na kwadraciku ciasta , przykryć drugim i za pomocą widelca dokładnie zlepić.





Krok 6

Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać polane syropem z agawy i oprószone cynamonem.





Wskazówki

Pierożki można oblać zrumienionym masłem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.