Racuchy z czerwoną porzeczką

Racuchy z czerwoną porzeczką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 0,5 l mleka (ciepłego)
  • - 1 jajko
  • - 3 szklanki mąki pszennej
  • - 0,5 kostki drożdży
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 g soli
  • - 1 łyżki cukru pudru do posypania
  • - 0,5 kg czerwonej porzeczki

Dodatkowo

  • - 250 ml Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - łyżka cukru pudru
  • - 100 g malin
  • - 100 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

Krok 1

Rozmieszaj drożdże z 0,5 szklanki mleka i łyżką cukru, a następnie odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiej mąkę przez sito i połącz ją z roztrzepanym jajkiem oraz zaczynem drożdżowym.



Krok 2

Później dodaj resztę (ciepłego) mleko, całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby ciasto wyrosło.



Krok 3

W tym czasie porzeczki umyj. Maliny oraz borówki również oczyść.



Krok 4

Łyżką rozłóż placuszki na patelni na rozgrzany olej i smaż na rumiany kolor.



Krok 5

Śmietankę Łaciatą ubij z cukrem pudrem. Racuchy udekoruj porzeczkami, ubitą śmietanką Łaciatą, malinami oraz borówkami.



Wskazówki

Zamiast czerwonej porzeczki, możesz użyć także czarnej.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.