Pingwinki - ciepłe lody na kruchym cieście

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła Łaciate
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Beza:

  • 160 g drobnego białego cukru
  • 80 ml wody
  • 250 g płynnego miodu
  • 3 białka z dużych jaj
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo:
  • 150 g czekolady deserowej
  • 75 g masła Łaciate

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Mąkę, masło, cukier i żółtka zagnieć na gładką masę. Rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm i wyłóż ciastem foremki na babeczki.
Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 °C, włóż ciasto i piecz przez 15 minut. Wyjmij i wystudź całkowicie.



Beza:

Cukier wymieszaj z letnią wodą i miodem tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj przez około 7–10 minut, aż płyn osiągnie temperaturę około 110°C (najlepiej sprawdzić to za pomocą termometru cukierniczego).
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno z dodatkiem soku z cytryny.
Do ubitych białek wlej bardzo cienkim strumieniem syrop i ciągle ubijaj. Uważaj, aby mieszadła nie dotknęły gorącego syropu.
Na koniec dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ubijaj do momentu, aż masa stanie się gęsta, lśniąca, kremowa i trochę ostygnie.
Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego, na spód babeczki nałóż porcję bezy formując 3 spłaszczone kulki Ostatnią porcję bezy lekko wyciągnij tworząc dziób pingwina.



Dekoracja:

W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego połamaną na kostki czekoladę i zamieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników. Przestudź.
Wystudzoną, ale dalej płynną czekoladą oblej jeden brzeg babeczek. Wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła. Podawaj schłodzone. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.