Amerykańska szarlotka z orzechami

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruche ciasto

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g zimnego masła Łaciate
  • ok. 150 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka UHT Łaciate 2%

Nadzienie

  • 5 jabłek różnych odmian
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj mąkę, sól oraz cukier. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i zagniataj masę w dłoniach lub mikserem (z końcówką do wyrabiania ciasta), aż do powstania kruszonki.



Krok 2

Dolej łyżeczkę esencji waniliowej oraz 125 ml bardzo zimnej wody i wyrabiaj, aż do dokładnego połączenia się składników. Resztę wody dolej tylko wtedy, jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie się dało go dobrze zagnieść.



Krok 3

Z ciasta uformuj kulkę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.



Krok 4

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka umyj w zimnej wodzie, usuń skórkę oraz gniazda nasienne. Owoce pokrój na cienkie plastry i przełóż do miski. Wymieszaj z orzechami, miodem, cynamonem, anyżem oraz mąką.



Krok 5

Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj je na placek grubości ok. 2 -3 mm. Połowę przełóż do wysmarowanej masłem (średnica 24 -26 cm) formy tak, aby przykryło dno i boki. Nakłuj całość widelcem. Z drugiej połowy ciasta wykrój, za pomocą wykrawaczki do ciastek, kształt serduszek.
Na ciasto przełóż nadzienie, wyrównaj i z wierzchu ułóż wycięte kawałki ciasta. Posmaruj mlekiem i oprósz cukrem.



Krok 6

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 210°C (opcja grzania góra - dół). Po 15 minutach skręć temperaturę do 185°C, przykryj ciasto z wierzchu arkuszem folii aluminiowej (aby wierzch się nie przypalił) i piecz dodatkowe 40 minut.

Upieczone ciasto wyjmij ostrożnie i nie wyjmuj z formy dopóki całkowicie nie wystygnie.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.