Wymieszaj mąkę, sól oraz cukier. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i zagniataj masę w dłoniach lub mikserem (z końcówką do wyrabiania ciasta), aż do powstania kruszonki.
Dolej łyżeczkę esencji waniliowej oraz 125 ml bardzo zimnej wody i wyrabiaj, aż do dokładnego połączenia się składników. Resztę wody dolej tylko wtedy, jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie się dało go dobrze zagnieść.
Z ciasta uformuj kulkę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka umyj w zimnej wodzie, usuń skórkę oraz gniazda nasienne. Owoce pokrój na cienkie plastry i przełóż do miski. Wymieszaj z orzechami, miodem, cynamonem, anyżem oraz mąką.
Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj je na placek grubości ok. 2 -3 mm. Połowę przełóż do wysmarowanej masłem (średnica 24 -26 cm) formy tak, aby przykryło dno i boki. Nakłuj całość widelcem. Z drugiej połowy ciasta wykrój, za pomocą wykrawaczki do ciastek, kształt serduszek.
Na ciasto przełóż nadzienie, wyrównaj i z wierzchu ułóż wycięte kawałki ciasta. Posmaruj mlekiem i oprósz cukrem.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 210°C (opcja grzania góra - dół). Po 15 minutach skręć temperaturę do 185°C, przykryj ciasto z wierzchu arkuszem folii aluminiowej (aby wierzch się nie przypalił) i piecz dodatkowe 40 minut.
Upieczone ciasto wyjmij ostrożnie i nie wyjmuj z formy dopóki całkowicie nie wystygnie.
Smacznego!
Dodaj komentarz