Piwna zupa serowa

Prawdziwy rarytas dla panów! Piwna zupa serowa – gwarancja smaku! Sprawdzi się idealnie podczas spotkania ze znajomymi – z pewnością zachwyci gości.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g sera Jantar Mlekpol
  • 100 g sera Złoty Mazur Mlekpol
  • 2 szklanki piwa jasnego
  • 100 g szynki
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • ½ szklanki śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę i pietruszkę obierz, a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, a następne drobno pokrój. Szynkę pokrój w kostkę.



Krok 2

Cebulę z czosnkiem obsmaż na maśle, dodaj szynkę i smaż jeszcze 5 minut. Po tym czasie dolej piwo i duś razem pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj marchewkę i pietruszkę. Duś jeszcze chwilę i zalej bulionem. Przypraw i gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj tarte sery i śmietankę. Wymieszaj i podgrzewaj, aż całość dokładnie się połączy.



Krok 3

Dodaj drobno posiekany szczypiorek. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.