Wiśniowe tiramisu bez jajek

Autor:

Marzena Flaga

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Biszkopty - pół opakowania
  • Serek mascarpone - 250g
  • Śmietanka 36% Łaciata - 180 ml
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Kakao
  • Kawa - 1 łyżka
  • Galaretka wiśniowa

Przygotowanie

Przygotowanie okręgów z  galaretki

Galaretkę wymieszać ze szklanką wrzątku. Na 4 talerzyki deserowe wylać galaretkę. Poczekać, aż stężeje. Po tym czasie należy wykrajać koła- przyłożyć salaterkę i wyciąć koła nożem.



Przygotowanie masy śmietanowo-serowej

Śmietankę ubić i dodać cukier puder. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i miksować.



"Składanie" tiramisu

Kawę rozpuścić w filiżance gorącej wody i ostudzić. Biszkopty przed ułożeniem w naczyniu nasączyć kawą. Na wierzch salaterki położyć biszkopt połamany na pół, na wierzch masę serową, a następnie ponownie przykryć biszkoptami, masą serową i posypać kakao. Czynność powtórzyć już bez posypywania kakao. Na wierzch położyć koło z galaretki. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.