Danie idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółki lub kolacje we dwoje. Tradycyjna włoska pizza podana ze świeżą bazylią oraz aromatyczną oliwą świetnie sprawdzi się przy każdej okazji.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże rozpuścić w 2/3 kubka wody i wsypać cukier. Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę oraz sól. Zagnieść puszyste ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).
Rozgrzać piekarnik do 250°C.
Przygotować dodatki do pizzy: pokroić pomidory bardzo drobno oraz mozzarellę w plastreki.
Blachę posypać mąką. Uformować z ciasta placek o grubości ok. 0,5cm i umieścić go na blaszy. Pamiętajmy o zagięciu brzegów ciasta.
Gotowy placek posmarować oliwą, ułożyć na nim pomidory oraz plasterki sera.
Piec około 15 minut bez termooobiegu
rzed podaniem, na pizzy umieścić kilka listków świeżej bazylii. Można podawać w zestawieniu z oliwą z oliwek.
Dodaj komentarz