Pizza Margheritta

Danie idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółki lub kolacje we dwoje. Tradycyjna włoska pizza podana ze świeżą bazylią oraz aromatyczną oliwą świetnie sprawdzi się przy każdej okazji.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki :

  • - 400 g mąki pszennej
  • - 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 25 g drożdży
  • - woda
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - szczypta soli
  • - 3 duże pomidory
  • - 2 sery mozzarella (kule)
  • - kilka listków świeżej bazylii
  • - oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1 

Drożdże rozpuścić w 2/3 kubka wody i wsypać cukier. Połączyć mąkę, przygotowany rozczyn, oliwę oraz sól. Zagnieść puszyste ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).



Krok 2

Rozgrzać piekarnik do 250°C.



Krok 3

Przygotować dodatki do pizzy: pokroić pomidory bardzo drobno oraz mozzarellę w plastreki.



Krok 4

Blachę posypać mąką. Uformować z ciasta placek o grubości ok. 0,5cm i umieścić go na blaszy. Pamiętajmy o zagięciu brzegów ciasta.



Krok 5

Gotowy placek posmarować oliwą, ułożyć na nim pomidory oraz plasterki sera.



Krok 6

Piec około 15 minut bez termooobiegu



Wskazówki

rzed podaniem, na pizzy umieścić kilka listków świeżej bazylii. Można podawać w zestawieniu z oliwą z oliwek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.