Kacze podudzie z pieczarkami

2.71
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

2

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki

2 udka z kaczki

450 g pieczarek

4 łyżki masła

1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%

2 cebule

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka czosnku granulowanego

Kapusta

Pół główki czerwonej kapusty

1 jabłko

1 łyżka soli

2 łyżki cukru

1 łyżeczka pieprzu lub do smaku

Przygotowanie

Krok 1
  • Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy je do garnka z kapustą. Zalewamy całość zimną wodą, tak by woda przykryła całą kapustę. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy tak długo, aż kapista będzie miękka (około 30 minut). Dodajemy cukier na sam koniec.
Krok 2
  • Podudzia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na złoty kolor.
Krok 3
  • Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do mięsa i razem dusimy przez 10 minut.
Krok 4
  • Po tym czasie dodajemy śmietankę Łaciatą, mieszamy, doprawiamy i nadal dusimy, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kapustą.

Wskazówki

  • Surowege, przyprawione mięso najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby przeszedł przyprawami.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0