Pizza z krewetkami i papryką to pomysł na pyszny obiad. Jeśli lubisz owoce morza, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Skorupiaki
W pierwszej kolejności robimy zaczyn z drożdży. Mieszamy drożdże i cukier w ciepłej wodzie. W misce łączymy mąkę i sól. Stopniowo dodajemy przygotowany rozczyn. Mieszamy całość łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką przez około 15 minut. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
W kolejnym kroku przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu.
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Krewetki oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem czosnku po 1 minucie z każdej strony. Papryki kroimy na cienkie paski.
Z gotowego ciasta formujemy koło. Nanosimy kolejno: sos pomidorowy, starty ser, paseczki zielonej i czerwonej papryki, pokrojonego na mniejsze części łososia oraz krewetki.
Pieczemy 15 minut. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Przed podaniem układamy na pizzy czarne oliwki.
Dodaj komentarz