Risotto z dynią, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Ciekawy smak dania zachęca do wypróbowania. Polecane w sezonie dyniowym.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 50g suszonych pomidorów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 3 łyżki śmietanki Łaciata 30%
  • 2 łyżeczki zielonego pesto
  • 1 cebulka
  • 150 g ryżu arborio
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 50 g Sera Mozzarella Mlekpol w kostce
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Dynie i cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Bulion podgrzewamy. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Suszone pomidory kroimy na mniejsze części.



Krok 2

W garnku podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy dynię. Smażymy około minuty. Dodajemy ryż i smażymy całość kolejną minutę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość 2 minuty. Przyprawiamy ryż curry, kurkumą oraz wlewamy wino.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż mlekiem, następnie bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy suszone pomidory.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Na gorące risotto nakładamy plasterki mozzarelli. Smacznego!



Wskazówki

Na koniec polewamy danie łyżeczką zielonego pesto.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.