Ciekawy smak dania zachęca do wypróbowania. Polecane w sezonie dyniowym.
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Dynie i cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Bulion podgrzewamy. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Suszone pomidory kroimy na mniejsze części.
W garnku podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy dynię. Smażymy około minuty. Dodajemy ryż i smażymy całość kolejną minutę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość 2 minuty. Przyprawiamy ryż curry, kurkumą oraz wlewamy wino.
Stopniowo podlewamy ryż mlekiem, następnie bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy suszone pomidory.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Całość ostrożnie mieszamy.
Na gorące risotto nakładamy plasterki mozzarelli. Smacznego!
Na koniec polewamy danie łyżeczką zielonego pesto.
Dodaj komentarz